Runt bland årets öppna ateljéer.

                                            
Så var det då dags för årets runda bland öppna ateljéer. Jag och väninnan packade in oss i den lilla röda bilden och har i år valt att koncentrera oss på norra Gotland. Med lätt packning för ev. regn och hopp om fikapaus hos väninnans mamma så bar det iväg vid tio snåret.

Första stopp blir Krusmyntagården.

Krusmyntagården har på somrarna en härlig restaurang som tyvärr inte öppnat för sesongen ännu. Utbudet är inte så stort och priserna är höga men mycket väl värt ett besök. Att slå sig ner med ett gott fika och se på utsikten efter att ha flanerat runt i örtagården och läst om örter och läkeväxter är underbart. Utsikten är väldigt vacker åt alla håll och platsen skänker ro även när här är fullt av turister.

I affären hittar man allt man kan tänkas behöva till sommarens grillat eller vinterns soppor men även gott doftande tvålar, lite godis och allt som behövs för att göra en god kopp te. Kan naturligtvis inte låta bli att handla lite även om det för min del faktiskt bara blev en kryddburk.
Här kan man annars t.ex. köpa med sig en påse saffransskorpor eller en senapsdressing som "blomma" när man är bortbjuden till grannen.
Krysmyntagården är en mina favorit utflyktsmål.

Placerade i bilen igen och åter på väg hamnade vi tillslut hos Carola Edlund som är skulptör och arbetar med sten i kombination med lera och glas ute i Stenkyrka, Ungesmiss gård.


Utställningen är både inomhus och ute i trädgården där skulpturer sträcker sig mot himlen eller mot förbipasserande besökare.. Här kan man inte bara se utrycksfulla konstverk utan också köpa vackra medeltidskläder.

Ungessmiss gård har också en gårdsbutik där jag på gammalt traditionellt sätt handlar grön sparris och ägg genom att skriva upp på en lista vad jag tar med mig och lämnar pengar i ett skrin på bordet.

Regnskurar kommer och går men i den lilla bilen är man säker mot regnet och vi åker vidare norrut mot Kappelshamn och vidare mot Lärbro.

På vägen hittar vi Christer Lönngren som är stenskulptör och slipar vackra stenar till mjuka former och fyller dem med liv. Fiskar och handväskor, båtar och hjärtan, ingenting verkar vara omöjligt för honom att forma i den hårda stenen. Skulpturerna är smakfult och inspirerande utplacerade i hans trädgård och när regnet faller blir skulpturerna ännu vackrare och fulla av liv.

Christer pratar med kärlek och inlevelse om sina skulpturer och avslutar med att visa oss hur han slipat en sten så den tyngdlöst kan snurra på bordet. Magiskt. Att med stort livsfarligt verktyg i ena handen och en decimeterstor sten i andra handen lyckas slipa stenen precis som han vill ha den utan att mista några fingrar är för mig en gåta och inger stor beundran.


Hos Anne Askengren hittar vi Lerhuset. Huset är byggt från grunden med lera och halm. Mer om hur huset byggdes finns att läsa och se bilder på i ateljén. 

I utställningsrummet kan man njuta av ljuset från de stora vackra fönstren som skiner in på bruksföremål av lera. Vackra muggar, tekannor och små skulpturer blandas med ljusstakar, vackra skålar och en märklig ägglampa som jag inte kan bestämma mig för om den är fin eller bara rolig.
   

Nu är det hög tid för oss att få något i magen och tyvärr så är väninnans mamma inte hemma så vi styr istället den lilla bilen till Rute och Stenugnsbageriet.

   
Solen skiner och fåglarna kvittrar när vi kommer fram och vi köper varsin smarrig smörgås och lite kaffebröd, sköljer ner det med en kopp kaffe för väninnan och te för mig och sedan kan vi inte annat än njuta av platsen, det goda fikat och att vi, i växthuset sitter i skydd av regnet som just fick för sig att ösa ner. Vi tar det hela med ro för i dag har vi ingen tid att passa så vi väntar ut regnet, fikar och njuter av dagen.

   
Rute stenugnsbageri ligger vackert beläget lite enskilt ute i Rute. Vid högsäsong är här enormt mycket folk och oftast kö men så här års är det inte många som slåss om sittplatserna. Omgivningen är vacker och rofylld och kaffebrödet smakar gudomligt.
Allt bröd bakas av ekologiska varor och i möjligaste mån även närproducerade. Specialiten är naturligtvis att bageriet bakar i stenugn vilken ger en speciellt god smak. Något som man också fått utmärkelser för. Från maj-september kan man boka guidade visningar på bageriet.
Här passar vi också på att besöka utedasset och far sedan vidare på vår ateljérunda och primör runda.

          

Efter god lunch i Rute tar vi oss vidare till Birgitta Lindahl som skapar bruksföremål och konst i vävstol och vävram på Norrgårde i Hellvi. Här möts vi av en entusiastisk och fantastisk kvinna som skapat mycket vackra mattor, kuddar, väskor och konst i sina vävar.

                          
                                          

Att på ateljée rundtur mötas av konstnärer som verkligen vill berätta om sin konst och sitt arbete är väldigt inspirerande och en härlig möjlighet så här när ateljéerna håller öppet. Föll för en vacker kudde som hon vävt men priset gör att jag inte för tillfället kan köpa med mig den hem tyvärr. Men kanske kan jag återvända snart till hennes ateljé och köpa med mig något vackert hem.

Nästa stopp på vår bilrunda blev Gisslause Lammgård i Lärbro.

         
            

Lammgården har försäljning av skinn i olika färger och från olika raser. Härliga skinn att krypa ihop på en kylig vinterdag. Här kan man också gå på Kajp safari om man vill. Vi hoppar in i den lilla bilen och åker för att titta på gårdens lamm en bit bort i hagen istället. Lammen har en massa att berätta för oss mellan grästuggorna men vi fattar ingenting så vi åker vidare in till Slite och fiket Humle & Dumle istället.

   

Här sitter vi och njuter av en fika och tittar på konsten på väggarna som ägarinnan själv målat.
Teet värmer och smakar gott och är perfekt till citronpaj med vaniljsås.

  

Efter en liten pratstund med ägarna så drar vi vidare mot Skulpturfabriken och Stina Lindholms vackra betong produkter.

   

Ett ställe man verkligen bör besöka om man har vägarna förbi eller varför inte göra sig ett ärende just till Boge. De vackra färger och former som skapas av betongen samspelar med gröna och blommande växter med olika strukturer och uttryck. Man blir inspirerad och kan inte annat än njuta av att sakta ta sig runt på gården där konsten och bruksföremålen finns både innomhus och utomhus.

   

Passar på att fota lite vackra blommor på vägen till bilen.

    

Inspirerad av trädgårdsarrangemang och vackra krukor åker vi vidare mot Bäl och Eva Helins "Habilis glasverkstad". Eva arbetar med planglas i inredningsdetaljer och konstbilder men också "blänkare" till trädgården, vilket lockade mig mest.

   

Självklart kunde jag inte låta bli att köpa med mig två trädgårdsdekorationer hem och har nu möjlighet att njuta av prismor som glittrar i solskenet på min lilla balkong.

Sista anhalten innan vi återvänder hem blir Stora Tollby gård där väninnan köper lite grönsaker. På Stora Tollby kan man på sommaren gå i de stora trädgårdslanden/grönsaksåkern och plocka majs, lök, broccoli och allt möjligt annat gott att äta. Att kunna gå och själv plocka sina grönsaker är en härlig känsla när man som jag bor i lägenhet och inte har mölighet att odla själv. Smaken är den bästa!!

   

Dagen går mot sitt slut och det är dags att åka den sista biten hem och njuta av en härlig dag med många vackra intryck. En resa bland kryddor, lera, betong, sten, glas och grönsaker går mot sitt slut och trött men glad landar jag tillslut hemma i min egen soffa med en kopp te i min hand och fylld av inspiration.
Årets Öppna ateljéer runda har varit lyckad.

Foto | | Kommentera |
Upp