...hör till favoriterna

Så var det då dags för midsommar och jag packade in mig i min lilla bil med diverse "bra-att-ha-med-sig" packning....också Busan förstås, katten. Tre timmar med båt och dryga timmen i bil tar resan och Busan uppförde sig exemplariskt och sov gott i sin bur hela resan trotts att vi var omgivna av div. hundar och katter under resan med båt.
Så var man då hemma i barndomshemmet och landade i en nybäddad säng, men en god nattsömn senare är det dags att vakna upp till midsommarafton.

Det finns gott om traditioner för den som vill fira midsommar med pompa och ståt men varför vi egentligen firar midsommar glömmer man lätt bort så här en liten påminnelse om det...
nja.....kanske inte direkt.... för det är inte så lätt att hitta anledningen till varför vi firar egentligen men det handlar om att sommarsolståndet inträffat och fredagen efter detta hänt blir midsommarafton. Viktigast tycks dock vara att dricka snaps, dansa och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden för att sedan drömma om den man skulle tillbringa resten av sitt liv med. På Nordiska museets hemsida www.nordiskamuseet.se kan man läsa följande:
"Midsommarnatten är full av magi. Enligt folktron var allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året. Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern."

"Midsommarafton är höjdpunkten på sommarhalvårets fester. Det är nu den ljusa natten vänder och det är tid för fest och dans, romantik och erotik – förhoppningsvis även för sol och värme. Ett gammalt talesätt säger att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång."

"
   
Människan har sedan urminnes tider kunnat fastställa när sommar-solståndet inträffar.
För att markera dagen utförde man sannolikt också särskilda riter till solen och gudarna."

Förutom dans kring midsommarstång och annat skoj så är det förstås maten som är i centrum som på alla svenska högtider. Mammas hemgjorda sill, färskpotatis, ägghalvor med något gott på och självklart jordgubbar hör till favoriterna och är ett måste tycker jag.Foto | | Kommentera |

midsommargott

Strawberry, jordgubbar, des fraisesdes, erdbeeren, fresas... 

Foto | | Kommentera |

som ett brev på posten

Efter en lång och varm dag på jobbet kom jag hemcyklandes vid halv sex snåret idag. Blir en toppenfredag tänkte jag...inte...utan packade IKEA kassarna fulla och klev iväg till tvättstugan. I stortsett ALLT var i behov av att tvättas så jag vet vad jag har framför mig, tur att det är bra torkväder när solen skiner och det fläktar lite.  På vägen från tvättstugan kom jag på att jag glömt posten i brevlådan och tar mig en titt däri. En rosa och vit liten kartong med texten "Sveriges godaste hälsning" möter mig och helt plötsligt så känns det som att det är en ganska bra fredag ändå, trotts att jag har tvättstugan och är rättså trött.
Det visade sig vara ett "Lycka till med bilen" från Visby motorcentral (där jag köpte min lilla bil) i form av en posttårta. Väldigt trevlig överaskning.
lite av varje | | En kommentar |
Upp