Gutarnas olympiad

Haft en heldag i Stånga.  Varje år har man, sedan 1924 ordnat Stångaspelen eller "GUTARNAS OLYMPIAD"där olika lag möts i tävlingar som Pärk, varpa, ryggkast, stångstörtning och höjdhopp m.m.. Proffs, amatör, gotlänning eller inte, alla tävlar med humöret på topp....tills man förlorar. I år var det drygt 2300 personer som kämpade på olika arenor. Tävlingarna pågår i dagarna fyra och är ett måste för den som tycker att det är lite spännande med gamla gutniska lekar.

Har försökt förstå hur reglerna i Pärk går till men har faktiskt inte klurat ut det...ännu så jag försöker inte ens ge mig på att skriva ner något om det här...Vet också att även de som spelar har lite dålig koll på reglerna men som tur är finns det alltid en domare med så det brukar ordna sig. Att det är på fullaste allvar råder det däremot ingen tvekan om när man ser spelarna med både händer och fötter slå skinnbollen fram och tillbaka på planen. Vad är då Pärk....??? På  stangaspelen.com kan man läsa mer för den som undrar.
Kort kan sägas att det är ett urgammalt bollspel.

   

Varpa, påminner om boule och man kastar varpan mot en liten pinne. Lite förenklat kan man säga att närmast pinnen vinner.

Mest intressant var femkampen tyckte vi och hejjade på både "nöibörjare u turistar" och naturligtvis även mästarna. I år var det t.ex. VM i Stångstörtning(26 kg tung) vilket sker vartannat år.
 

Första grenen: "Ränn´ei kämp" vilket är 100meter löpning.

 
Andra grenen: "Haugstikel" Höjdhopp där alla stilar är tillåtna bara ribban ligger kvar.

  (stor konsentration)
Tredje grenen: Längdkast med "Stainvarpe": Kasta en varpa gjord av sten längst utan att varpan rullar.
 
   
Fjärde grenen: "Stanggstörtningg" Stångstörtning med en 20 kg tung stång.

   
Femte och sista grenen: Ryggkast. få ner motståndaren på rygg. De två deltagarna har ett fast kopplat grepp runt ryggen på varandra. Bäst av tre kast gäller.

I varje gren slås 1-2 deltagare ut vilket gör att den som vinner ryggkastningen vinner hela femkampen.
Årets vinnare blev Erik Larsson (som för övrigt vann för 11 året i rad).
  
Media var snabbt på plats för intrevju och prisutdelningen genererade en rad bucklor för dagens vinnare.

Men det verkliga kraftprovet kom när det var dags för Skotsk stångstörtning eller "Tossing the Caber" Med betydligt tyngre stång än vid det "vanliga" stångstörtningen och lite anorlunda regler får man här hjälp att få stången att stå rakt upp, för att sedan lyftas av tävlaren och stötas iväg.


    
Ännu en dag fylld av trevligheter går mot sitt slut och jag har lärt mig lite mer om gutniska lekar.


lite av varje | |
Upp