vatten, blommor och måsar

I dag har jag faktiskt inte bara legat i solen och njutit av att lyssna till vågskvalp och fåglars kvitter. Passade också på att fota lite...såklart. En del vatten, som alltid fångar mitt intresse och så blommor, i alla former och färger, samt slutligen måsar....de är så fina. 
Börjar med att visa ett litet vattenfall som vi cyklade över på vägen till vår picknickplats.

           

Utanför Snäckgärdsporten växer på somrarna stooooora vackra blad som jag just lärt mig heter Pestskråp. Bladen är upp till en meter höga och jag skulle tro att de är dryga 50cm i diameter. Så här års är blomman till dessa stora blad i full blomning. Pestskråp infördes till sverige av munkarna under 1300-talet och då användes växten som medicinalväxt. Man kokade roten och drack den blandat med vin mot pest och bladen krossades och las på sår för att snabba på läkning. Av stammen gjorde man en tinktur som användes mot magbesvär/magkramper. Tror att den än i dag används inom alternativmediciner.
Så idag har jag lärt mig vad denna fina blomma heter och att den inte alls är giftig som jag trodde utan precis tvärtom. Älskar google, hittar så mycket intressant här.


           

Nån gång ska jag göra en bildserie med bara vackra måsar men tills dess så får dessa tre simma runt lite här på sidan.

   

Foto | |
Upp