"fy sjutton"

Vandrade genom blåsippsbackar fram till galgberget i dag.

             

Stora våningshus tar bort charmen lite men tittar man åt andra hållet är platsen vacker och man har en fin utsikt över stan. I dag var det lite dis i luften.


                       
     
Det sägs att uttrycket "fy sjutton" kommer från att det är sjutton stenar lagda på varandra i varje pelare men om det är sant eller inte vet jag inte. Men pelarna är/var sjutton stenar höga och mellan varje pelare låg träbjälkar i vilka man hängde de som dömts till döden. Från galgberget syntes de sedan tydligt där de hängde som ett avskräckande exempel.
Bödeln som verkställde straffen hade sin bostad innanför muren på norra delen av klinten, precis vid norderport. Där bodde också hans medhjälpare rackarn/nattmannen. Rackarn slaktade hästar och tog hand om djur som inte var tjänliga att äta, tog hand om de avrättades kroppar samt tömde latrintunnorna i de finare husen i stan. Det finns inget kvar av bödelns hus eller nattmannens, platsen där de bodde är idag röjd och kvar är bara en gräsmatta. Visst kan man förstå att ingen ville bygga sitt hus på den plats där döda djur, råttor och asätande fåglar och flugor trivdes i stanken av ruttnande djur. Vem vet vilka andar som rör sig över den platsen?

Foto | |
Upp