vandrar vidare

Vandringen bland torn och ruiner går vidare och nu kommer lite foton från S.ta. Katarinas ruin vid Stora torget. En av Visbys enormt stora och vackra ruiner.
Kyrkan började byggdas av Franciskanermunkarna 1233. Sedan byggde man ut och ändrade om flera gånger fram till en söndag i början av 1540-talet då det ena valvet rasade in och sedan dess har kyrkan inte varit i bruk.


Det finns en trappa i muren upp till fönstret högst upp i bild (och en bit till) På utsidan finns också en liten "uteplats" där man kan andas lite frisk luft.Vandrar vidare till St.a. Görans ruin som ligger strax utanför Norderport.

Har gått förbi den hur många gånger som helst men eftersom den alltid är låst så hade jag aldrig förut varit inne i ruinen. Blev positivt överaskad över hur man murat valven i vackert mönster även om det troligtvis varit puts över. Kyrkan byggdes på 1200-talet som de flesta av kyrkorna på Gotland och bredvid den här kyrkan fanns det ett hospital för de som smittats av spetälska.  Av hospitalet finns idag inget kvar.
   
                      

Foto | |
Upp