En tur på stan

Visby en kväll i advent.
Det är lite Tomtemagiskt i lyktornas sken bland kullerstensgränderna. Ruinerna blir större och lite spöklika men från husens fönster sprider sig ett varm sken från adventsstjärnor och ljusstakar. På stora torget står en stor julgran och glimmar och hela affärsgatan är pyntad av girlanger och stjärnor. Skyltfönstren är juldekorerade och lite här och var hörs julmusik.
Innan jag börjar gå hemåt behöver jag handla lite och jag går in i en av Adelgatans affärer. Expediten hälsa och ler när jag kommer in. Det är en av de saker jag gillar med att handla i Visby. Man får ofta en personlig kontakt när man kommer in och oavsett om du handlat eller ej är det självklart att säga hejdå när du lämnar butiken. Tyvärr är det inte lika på sommaren när vikarier jobbar och stan kryllar av människor i varenda hörn, det är mer familjärt så här års. När inköpen är avklarade är det dags att fortsätta vandringen genom en upplyst österport och vidare över östercentrum för att så småningom lämna staden bakom mig och fortsätta hemåt.
Det är lugnt i Visby i dag.
                
      

Foto | | 3 kommentarer |

Julmarknads dax

Så blev det då första advent och dags att åka hela vägen upp till Bläse kalkbruksmuseum och julmarknaden där. Instuvad i kompisens lilla bil startade vi vid tio tiden färden upp till norra Gotland. Vägen är vacker, lång och slingrig och kantas av Gotlands karga landskap med sten och enar varvat med vindpinade tallar. Underbart.
Det tog oss ungefär en timma innan vi svänger in på museets parkering.
Dags att se vad årets marknad har att erbjuda!
Redan ute på gården möts man av en gnistrande julgran och föräljning av goda, spännande korvar i olika former, färger och goda smaker men vi går vidare in i museet och möts av gediget hantverk och värmen och ljudet från elden som sprakar i ugnar. Mmm... Julstämningen infinner sig direkt och jag kan inte låta bli att stanna en stund framför elden och njuta av värmen och doften.
Inne i det stora rummet tar det ena vackra hantverket vid efter det andra och blandas med goda bröd och kakor. Så här på söndagen behöver man inte trängas bland stånden utan vi går i lugn och ro fram och tillbaka. Beundrar alla dessa hantverkare som lägger ner ett väldigt jobb på det de säljer. 
Man blir lite trött av allt gående så en fika paus blev det efter nån timma. Skönt att sitta ner en stund, prata och bara insupa atmosfären med en kopp te och en skinkmacka. Musikanter spelar julvisor och sjunger en stund men hamnar sedan brevid oss i fiket istället. Alla tycks ta det lite lugnt i dag.


Tillslut är det dags för oss att gå vidare och innan vi sätter oss i bilen igen blir det en sväng runt marknaden igen. Lite inköp behöver göras och slutligen sätter vi oss i den lilla bilen igen och jag är nöjd med att fått honung smaksatt med choklad och mint, rosenkvittenmarmelad, ljus och några julklappar med mig hem.

Väl tillbaka i Visby stannar vi på ett annat favorit ställe nämligen Snäckhagens stugor och deras sopp och kakbuffé. För den som tycker om kakor är detta ett måste. För 110kr får man äta hur mycket man vill av deras underbart goda hemgjorda soppa och hemgjorda kakor, tårtor,bullar m.m.

 
I dag var det en välkryddad Tomatsoppa toppad med crème fraiche som serverades med färskt bröd.
Svagt från radion hörs sånger på gotländska och i kakelugnen sprakar elden. Det är lugnt på fiket idag men det är inte så konstigt eftersom man inne i Visby har julmarknad och de flesta affärerna har öppet så här på skyltsöndagen. Men buffén på Snäckhagen är inte mindre för det och ALLT är hemgjort. Med kärlek och omsorg fyller man det stora bordet i mitten av rummet några söndagar varje höst och vår. Vi blir sittande här i drygt en timma och fikar, funderar på dagen, marknaden i Bläse, människor vi mött och om allt mellan himmel och jord.


Foto | | 2 kommentarer |

Adventskonsert

I en av Visbys vackra ruiner kan man så här kvällen före första advent lyssna på en av helgens konserter. Det är Visby allmänna sången som bjuder in till ca en timmes vacker sång. Det är när mörkret lagt sig som det är dags att vandra gränderna fram mot St. Lars ruin. Mörkret omsluter ruinen men inne i den lyser facklor och marschaller upp de ca 800 år gamla stenväggarna som än i dag ger ett majestätiskt intryck. Trotts att ruinen är ganska stor fylls den nästan till brädden och när kören börjar sjunga har nästan 200 personer tagit plats sittande och stående. Facklorna gör skuggor på väggarna och sången fyller rummet med toner från världens alla hörn på temat Joy to the world. Det är en magisk kväll med en blandning av sång, glädje, stillhet och tystnad. Sångerna och programmet knyts ihop av Eva Sjöstrand som också skrivit texter till en av sångerna.
När konserten är slut går jag sakta därifrån fylld av adventstämning och njuter av Visbys gränder som pyntats med ljusgirlanger och julskyltning. I morgon är det första advent och om några veckor är det jul men i kväll kan jag njuta av sången och stämningen i St Lars ruin som stannar kvar i mig en lång stund.Är inte riktigt kompis med min kamera än men förhoppningsvis kan bilderna förmedla lite stämning från kvällen.(Visby allmänna sången har konsert i Dalhem kyrka tisdag den 1 dec kl. 19.30 och i Rone kyrka torsdag den 3 dec kl. 20.00)
 

lite av varje | | En kommentar |
Upp